Zahraniční študenti sa naučili variť bryndzové halušky od profesionálov
V rámci integračných aktivít pre študentov UK zorganizovalo Oddelenie medzinárodných vzťahov UK (OMV RUK) 20. marca 2025 kurz varenia bryndzových halušiek. Stretol sa s veľkým úspechom.
Kurz sa konal v anglickom jazyku v profesionálnych priestoroch školy varenia. Stretli sa tu zahraniční študenti a študentky UK z Ukrajiny, Litvy, Francúzska, Ruska, ale aj zo Sýrie, Kuby, Zimbabwe, Indie a Kolumbie. Pridalo sa aj niekoľko domácich študentov. Zastúpenie mali viaceré fakulty, najviac mladých prišlo z Fakulty managementu UK a Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK.
Rozdelili sa na 4 stanovištia a pod taktovkou dvoch profesionálnych kuchárov si vyskúšali celý postup prípravy bryndzových halušiek – od čistenia zemiakov, ich strúhania, prípravy cesta až po ručné hádzanie halušiek do vody a následné servírovanie. Ako bonus sa naučili pripraviť dezert - jednoduché lávové koláčiky. Workshop zakončili konzumáciou vlastných pripravených porcií.
„K nášmu národnému jedlu niekedy cudzinci pristupujú opatrne, ale všetkým účastníkom kurzu ich vlastné výtvory veľmi chutili. Sme radi, že sme takto prispeli nielen k zvýšeniu povedomia o našich kultúrnych a gastronomických reáliách, ale najmä sme pomohli našim študentom a študentkám nadviazať nové medzinárodné priateľstvá,“ zhodnotila aktivitu Ivana Dzúriková z OMV RUK.
Oddelenie plánuje ďalšie zaujímavé integračné aktivity pre zahraničných a slovenských študentov, aktuálne majú možnosť chodiť každý štvrtok na hodiny holistickej jogy, ktoré vedie Amit, doktorand Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK, ktorý je zároveň dlhoročný a certifikovaný učiteľ jogy.