Podcast Komunita – Miloš Jeseňák: Čoraz viac ľudí trpí „syndrómom čínskych reštaurácií”
Na Slovensku stúpa počet potravinových alergií či intolerancií, najmä u dospelých. Stúpa počet nových alergií. Ak máte pocit, že trpíte intoleranciou na nejakú potravinu, odborník z Jesseniovej lekárskej fakulty UK, Miloš Jeseňák odporúča, aby ste si viedli detailný potravinový denník toho, čo ste zjedli, v akom množstve a aké malo jedlo zloženie. K tomu si pripíšte ťažkosti, ktoré sa objavili, či už bolesti brucha, hnačka či vyrážky na koži.
"Stúpa počet pacientov s histamínovou intoleranciou či pacienti s takzvaným ´syndrómom čínskych reštaurácií´, čo je reakcia na nadmernú konzumáciu jedál s obsahom glutamanu sodného. Ide o potravinovú intoleranciu, nie alergiu. Objavujú sa aj reakcie na morské plody, rôzne formy exotického ovocia - máme niekoľko pacientov s alergiou na liči či avokádo. Časti potravinových alergií sa vieme preventívne vyhnúť tým, že deťom medzi 4. a 7. mesiacom budeme dávať všetky potraviny typické pre naše geografické pásmo - orechy, ryby, vajcia či mlieko. Optimálne počas dojčenia," myslí si renomovaný klinický imunológ, alergológ a pediater Miloš Jeseňák z Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine UK.
Celú epizódu si môžete vypočuť na platforme Spotify.